Rapport från G & G

Här kommer en liten rapport från helgens Grus & Gourmet som vi genomförde med en grupp glada besökare från Småland. 

Vid ankomst till Fredriksons Pensionat Sjöbacka mötte Valle Bike events upp för att hälsa välkomna och se så allt är i ordningar inför helgens upplevelser. Alla deltagarna fick en liten påse med bra-att-ha-saker så som energi inför cyklingen samt information om området. Därefter väntade en härlig 3-rätters middag med lokala ingredienser samt en utsikt som sätter stämningen. 

Lördag morgon hämtade jag upp gruppen kl 09.30 för förmiddagens cykeläventyr. Dagens ambition var att visa upp södra Vallebygden, naturen samt att få ett kul möte med en lokal entreprenör. Först ut var Höjentorp, Drottningkullen och den fantastiska miljön runt omkring. Det är lätt att förstå hur kungligheter fastnade för området. Det visade sig att en av deltagarna hade sökt jobb på gården Höjentorp för många år sedan. Världen är bra liten. Gruppen passade även på att ta en kort fikapaus med dryck och lite energi från bra-att-ha-påsen. 
Efter det bar det fortsatt av utmed den lummiga, slingrande lilla vägen till utkanterna av Varnhem. Vägen går från att vara kantad av träd och buskar som nästan täcker himlen till att slingra sig vidare genom öppet slättlandskap med de karakteristiska små kullarna och Billingen i bakgrunden. Nästan framme i Varnhem är det dags att vända av mot Öglunda och Jättadalen, ravinen i Billingen, där det svala källvattnet erbjöd en välkommen drink i värmen. Höjdmetrarna upp till källan fick upp både temperatur och törsten. 

Från Jättadalen bar det av mot Eggby och sedan den sista lilla biten tillbaka till boendet för lunch. Men innan deltagarna fick slå sig ner vid dukat bord var det dags att besöka Snickaretorpet. Här erbjuder en lokal entreprenör italienska delikatesser som pizza och gelato som de gör själva. Tyvärr var produktionen inte igång vid vårt besök men vi fick en intressant berättelse om hur de startade sin verksamhet och även chansen att fylla lagren med importerad prisvinnande italiensk olivolja och pasta. Utmärkt service från Snickaretorpet såg till att alla varor levererades till boendet så ingen behövde lasta fickorna fulla och ta med på cykeln. 
Efter lunch hade deltagarna fri tid för egna aktiviteter. Några badade medans andra gav sig ut på cykeln igen. 

Dag 2, söndag, erbjöd en tur till centrala Vallbygden. Via den gamla banvallen tog vi oss genom skogen ner till Lerdala. Det som en gång var en sorts huvudled in i hjärtat av det lilla samhället är idag en charmig grusväg som lite obemärkt ledde in oss i byn bakvägen för att sedan gå på landsvägen och ta oss vidare ner i dalen till Karlsfors och Silverfallen uppe på bergssluttningen. På vägen ser man dalen breda ut sig med sjön Lången mitt i, Sparresäter och den trollska Klyftamon på vänstersidan och backarna upp mot Billingen på höger sida. En liten extra kraftsamling i benen och man är snart uppe på platån där gården Karlsfors ligger. Härifrån kan man lätt komma åt alla de små stigar som går runt i området runt Silverfallen. Alla lika vackra och sevärda. Deltagarna får en liten törstsläckare och gott om tid att gå upp till fallen för att titta och fotografera. Under tiden informerade jag om den forna alun-industrin som låg vid Silverfallen. Det är inte mycket man inte kan göra med alun verkar det som. Här mötte vi även Robert, den lokala cykelmekanikern, ballongpiloten och hjälpsamma guiden hos Valle Bike Events. Robban var ute på lite privat cykling men stannade för att säga hej. 
Innan vi vände hem blev det givetvis ett glass- och shopping-stopp i butiken på Karlsfors där Josefina glatt tog emot. Ni som varit här vet att backen upp från Karlsfors till Berg och Yttersöra inte är att leka med. Om man inte har el-cykel som deltagarna den här helgen. Jag var inte först upp kan jag erkänna, inte två heller men jag var tröttast. Jag borde tagit en större glass. 
Via Yttersöra och Kampavall gick vägen utmed Billingesluttningen ner förbi Bockaskede (min personliga favoritsträcka) tillbaka till Öglunda där vi återigen svängde av för att ta oss de sisa kilometrarna tillbaka till pensionatet för avslutning, lunch och slutligen utcheckning och hemfärd för deltagarna. 

En underbar helg med blå himmel och sol samt cykling, god mat och intressanta möten med nya människor var över. Det här kan man vänja sig vid. 

Upplägget just den här helgen var anpassat för att passa just den här gruppen så bra som möjligt. Grus & Gourmet är ett koncept där man spenderar en helg i Vallebygden hos oss på Valle Bike Events samt Fredriksons Pensionat Sjöbacka. Man får uppleva bygden på cykel via de små charmiga vägarna, ofta grus, och ta del av dess historia och människorna som bor där. Exakt hur dagarna kommer att se ut för dig och din grupp får vi se när du bokar. Valle Bike Events ordnar cykelupplevelser för alla. Välkommen!

/Tomas - Valle Bike Events.