Hållbart exempel

Jag ska försöka förklara med hjälp av ett praktiskt exempel: Valle Bike Events har inga egna cyklar för uthyrning.

Det ekonomiskt hållbara för oss är att vi inte behöver göra den stora investeringen som ett helt gäng cyklar skulle innebära. Pengar som vi i stället kan lägga på att utveckla våra cykelupplevelser och våra guider. Det betyder samtidigt inte att inte kan ordna hyrcyklar åt våra kunder. Genom samarbete med en annan aktör så kan vi ändå lösa den servicen. Det gör samtidigt att den aktören får ytterliga en kund vilket är ekonomiskt hållbart för dem som ju faktiskt investerade i cyklar.

Men hur blir det ekologiskt hållbart då?
Att producera cyklar är, tyvärr, en belastning på miljön även det. Även om användandet av dem är en välgärning. Genom att det behövs produceras mindre hojar i världen så göra vi en liten insats för miljön. Flera av våra kunder har också egna cyklar som de är väldigt förtjusta i. En cykel är en kär vän, den tas gärna med på semestern och kan även bli en central del av semestern. Detta är också ekologiskt hållbart. Använd det som redan finns. 

Och socialt då?
Ja hur tusan får människorna det bättre av att vi inte har egna hyrcyklar? Jo, de där uppe i texten, som vi samarbetar med för att skaffa hyrcyklar till våra kunder, de har ju nu en tryggare ekonomi. Precis som vi på Valle Bike Events. När vi har en trygg ekonomi så kan vi till större del bli en del av vår bygd. Vi nyttjar föreningar, lokala aktörer och bosätter oss i trakten då vi har ett fungerande jobb här.

Ett annat bra exempel är de boenden vi samarbetar med. De som jobbar med dessa boenden är lokala personer som bor och verkar i bygden. Kan Valle Bike Events vara med och gynna lokala aktörer så mår bygden bra. Skolan, affären och macken går att driva. Social hållbarhet. Tänket går även att anpassa på större skala. Till exempel kommunen, länet, landet.  Vad som är lokalt kan variera men så ofta som möjligt så håller vi oss till Vallebygden.